Slavnost Těla a Krve Páně (´Božího těla´)

Církev zakouší, jak se stále naplňuje Kristův příslib:
„Hle, já jsem s vámi po všechny dny…“

Církev žije z eucharistie a v rozmanitých formách zakouší, jak se stále naplňuje Kristův příslib: „Hle, já jsem s vámi po všechny dny až do konce světa!“ (Mt 28,20). V eucharistii se církev raduje z této přítomnosti s jedinečnou intenzitou, neboť chléb a víno se proměňují v Tělo a Krev Pána. Když o Letnicích církev, lid nové smlouvy, začala své putování k nebeské vlasti, Nejsvětější svátost nadále pravidelně doprovázela její dny a naplňovala je  důvěryplnou nadějí. Kristus nám skrze přijímání svého těla a krve předává také svého Ducha . (vybráno z ECCLESIA DE EUCHARISTIA (Encyklika Jana Pavla II.) in Pastorace.cz)

 Po 2. vatikánském koncilu se tento svátek nazývá slavnost Těla a Krve Páně. Svátek zavedl Urban IV. r. 1264 po zázraku v Bolseně. Roku 1314 byl potvrzen Klementem V. Od 15. stol. se po celé církvi rozšířil zvyk – procesí. (zdroj: iencyklopedie.cz)

Svátek, který katolická církev slaví ve čtvrtek po svátku Nejsvětější Trojice, aby zvlášť oslavila – eucharistii. Liturgická oslava se přesouvá na následující neděli.

V naší farnosti po mši sv. (začátek v 08:00 hodin ve Chlenech, v 9:30 hodin v Kostelci) symbolicky prohloubíme naše společenství s Kristem eucharistickým průvodem kolem kostela.